Trufle kawowo-czekoladowe z miodem na sposób domowy
Kolejny pomysł na słodki przepis z wykorzystaniem kawy – delikatne trufle czekoladowe z prawdziwą kawą. Sprawdzą się zarówno jako wykwintny dodatek na przyjęciu, jak i słodka przekąska. Uwielbiam podjadać po jednym pijąc espresso. Niebo.
Składniki na trufle:
-
300 g gorzkiej czekolady 70%,
-
100 g śmietany kremówki 30%,
-
150 g miękkiego masła,
-
20 g miodu (2 łyżki stołowe),
-
doppio (2 espresso po 25ml lub 50ml mocnej kawy),
-
kakao do obtoczenia.
Przygotowanie trufli:
Czekoladę siekamy i przekładamy do miski. Śmietanę wlewamy do średniego garnka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kawę i miód. Mieszamy.
Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy posiekaną czekoladę cały czas mieszając – aż uzyskamy gładką i jednolitą masę.
Studzimy, dodajemy miękkie masło i znów mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Całość przekładamy do formy / płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Masę nabieramy na łyżkę i formujemy trufle o nieregularnych kształtach (tudzież kulistych – jak kto woli). Każdą z trufli obtaczamy w kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego!