Kolejny pomysł na słodki przepis z wykorzystaniem kawy – delikatne trufle czekoladowe z prawdziwą kawą. Sprawdzą się zarówno jako wykwintny dodatek na przyjęciu, jak i słodka przekąska. Uwielbiam podjadać po jednym pijąc espresso. Niebo.

Składniki na trufle:

  • 300 g gorzkiej czekolady 70%,

  • 100 g śmietany kremówki 30%,

  • 150 g miękkiego masła,

  • 20 g miodu (2 łyżki stołowe),

  • doppio (2 espresso po 25ml lub 50ml mocnej kawy),

  • kakao do obtoczenia.

Przygotowanie trufli:

Czekoladę siekamy i przekładamy do miski. Śmietanę wlewamy do średniego garnka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kawę i miód. Mieszamy.

Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy posiekaną czekoladę cały czas mieszając – aż uzyskamy gładką i jednolitą masę.

Studzimy, dodajemy miękkie masło i znów mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Całość przekładamy do formy / płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Masę nabieramy na łyżkę i formujemy trufle o nieregularnych kształtach (tudzież kulistych – jak kto woli). Każdą z trufli obtaczamy w kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego!




Podziel się