Delikatna, chrupiąca beza przekładana kremem o subtelnym aromacie pysznej kawy. Lekki i szybki w przygotowaniu deser doskonały na każda okazję.

Czas przygotowania (bez pieczenia blatów bezowych): 20 minut

Czas pieczenia blatów bezowych: 2 godziny (można przygotować dzień wcześniej)

Składniki na bezę:

  • 6 białek,

  • szczypta soli,

  • 230 g drobnego cukru do wypieków,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na krem:

  • 250g schłodzonego sera mascarpone,

  • 250ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%,

  • podwójne espresso lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej, wody (schłodzone!),

  • 2 łyżki cukru pudru.

Dekoracja:

  • gorzka czekolada,

  • jeżyny i (lub) maliny.

PRZYGOTOWANIE:

Bezy:

Mikserem ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.  Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier (tak, by miksowana masa była aksamitna i błyszcząca). Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny (zmiksować z masą) a później skrobię ziemniaczaną (również zmiksować).

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na niej trzy okręgi o średnicy około 20 cm (można użyć talerzyka lub pokrywki jako formy do odrysowania).  Wykładamy masę na blachę rozprowadzając równomiernie po narysowanych okręgach.

Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy blachę z masą bezową. Obniżamy temperaturę do 120 stopni i włączamy termoobieg. Pieczemy 2 godziny, potem zostawiamy do wystygnięcia (można lekko uchylić drzwiczki).

Krem:

Wszystkie składniki kremu miksujemy z sobą aż do uzyskania jednolitej, sztywnej masy (ważne, by przestać miksować, gdy masa będzie sztywna).

Krem dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na wystudzony dolny blat bezowy, następnie przykrywamy krem drugim blatem i smarujemy pozostałą częścią kremu. Przykrywamy trzecim blatem, który dekorujemy wiórami z gorzkiej czekolady i kwaśnymi owocami z odrobiną soku – karmazynowa czerwień soku z malin i jeżyn doskonale kontrastuje z jasną bezą podkreślając jej rzeźbę.

Można przechowywać w lodówce.

Share this post