Subiektywny przewodnik po kawiarniach
Kochani! Długo zeszło, ale w końcu ruszamy z naszym subiektywnym przeglądem miejsc, w których można napić się dobrej kawy (a i przy okazji zjeść coś dobrego). Już od najbliższego piątku, co tydzień będziemy zapraszać Was w nowe miejsce.
Na co zwracamy uwagę:
-
Klimat miejsca
Nie odwiedzamy sieciówek. Starannie wybieramy miejsca, o których piszemy. -
Poprawność parzenia i serwowania kawy
Nie piszemy negatywnych opinii – jeśli gdzieś poczęstowano nas źle zaparzoną kawą, w pierwszej kolejności informujemy o tym managera/właściciela lokalu. -
Wiedzę baristy
Lubimy wiedzieć, czym nas częstują. -
Kartę dań pod kątem czegoś słodkiego do kawy
Czasami wpadamy tylko na espresso, czasami mamy czas i ochotę na coś więcej.
Co ma dla nas drugorzędne znaczenie:
-
Dostawca kawy (producent)
Każdy ma inne preferencje, więc coś, co smakuje nam, niekoniecznie musi smakować komuś innemu. Oceniamy obiektywną zgodność zaparzania kawy z regułami sztuki, a producent/palarnia kawy serwowanej w danym miejscu nie mają wpływu na ogólną ocenę. -
Pozostałe pozycje z karty dań
To jest blog poświęcony kawie i słodkościom i na tym tutaj poprzestaniemy.
Często zadawane pytania:
-
Jak wybieramy lokal?
Samodzielnie. Jeśli trafiamy gdzieś na podstawie zaproszenia, jest to wyraźnie zaznaczone w recenzji. -
Czy pobieramy opłatę za recenzję?
Nie. Wpisy na blogu są wpisami autorskimi i nie są w żaden sposób sponsorowane. Jeśli współpracujemy z jakimś lokalem (np jako dostawca kawy), rzetelnie o tym informujemy w recenzji. -
Dlaczego zawsze wybieramy espresso?
Bo to doskonały probierz umiejętności baristy i samej kawy. Perfekcyjnie zaparzone espresso to podstawa prawie każdej innej kawy. Przeczytaj więcej: szkoła espresso >
Mamy nadzieję, że nasz subiektywny przewodnik po kawiarniach przypadnie Wam do gustu. Zapraszamy!