Prosta tarta czekoladowa z bananami
Weekend tuż, tuż. Słońce nieśmiało zaczyna dominować na szarym jeszcze, pozimowym niebie, rozpalając pragnienie wiosny i spędzania czasu na świeżym powietrzu. Niestety temperatura za oknem nie pozostawia złudzeń. Na kawiarniane ogródki i pikniki w cieniu drzew musimy jeszcze poczekać. Próbując przegnać tęsknotę za wiosną, proponujemy obłędnie czekoladową tartę na kruchym, maślanym spodzie. Świetnie pasuje jako deser do kawy.
Czas przygotowania ciasta na spód: 10 minut + 1 godzina w lodówce.
Czas przygotowania kremu czekoladowego: 10 minut (robimy przed wyjęciem ciasta z lodówki).
Czas pieczenia całości: 20 minut + 2 godziny na ostudzenie.
SKŁADNIKI:
Maślane ciasto kruche (forma o średnicy 23 cm):
-
220 g masła o temp. pokojowej,
-
3/4 szklanki cukru,
-
2 szklanki mąki,
-
szczypta soli.
Krem czekoladowy:
-
250 g gorzkiej czekolady,
-
180 ml śmietany 30%.
Dodatkowo:
-
4 banany,
-
garść orzechów laskowych (opcjonalnie).
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kruche: masło kroimy na kawałki, dodajemy cukier i ucieramy na puszysty, jasny krem (7-8 minut). Następnie dodajemy mąkę i sól i miksujemy przez kilkanaście sekund – aż składniki zaczną łączyć się w większe kawałki. Łączymy je w kulę, rozpłaszczamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim boki i spód formy (będzie twarde, więc trzeba dać mu chwilę). Spód wielokrotnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy z powrotem do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Krem czekoladowy: do garnuszka wlewamy 3 lub 4 łyżki wody i wkładamy połamaną na kosteczki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając cały czas, aż czekolada będzie w połowie rozpuszczona (trzeba pilnować, by nie przypalić czekolady!). Dodajemy śmietanę i mieszamy do momentu, w którym rozpuszczona czekolada i śmietana połączą się w jednolitą masę. Do kremu można dodać całe orzechy laskowe.
Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, na spód dajemy pokrojone w plastry banany i wylewamy krem. Pieczemy 20 minut. Wyjmujemy i studzimy 2 godziny.
Można udekorować siekanymi orzechami / bitą śmietaną / owocami.
Do podania: smaczna kawa / lody.