Weekend tuż, tuż. Słońce nieśmiało zaczyna dominować na szarym jeszcze, pozimowym niebie, rozpalając pragnienie wiosny i spędzania czasu na świeżym powietrzu. Niestety temperatura za oknem nie pozostawia złudzeń. Na kawiarniane ogródki i pikniki w cieniu drzew musimy jeszcze poczekać. Próbując przegnać tęsknotę za wiosną, proponujemy obłędnie czekoladową tartę na kruchym, maślanym spodzie. Świetnie pasuje jako deser do kawy.

Czas przygotowania ciasta na spód: 10 minut + 1 godzina w lodówce.

Czas przygotowania kremu czekoladowego: 10 minut (robimy przed wyjęciem ciasta z lodówki).

Czas pieczenia całości: 20 minut + 2 godziny na ostudzenie.

SKŁADNIKI:

Maślane ciasto kruche (forma o średnicy 23 cm):

  • 220 g masła o temp. pokojowej,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • 2 szklanki mąki,

  • szczypta soli.

Krem czekoladowy:

  • 250 g gorzkiej czekolady,

  • 180 ml śmietany 30%.

Dodatkowo:

  • 4 banany,

  • garść orzechów laskowych (opcjonalnie).

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kruche: masło kroimy na kawałki, dodajemy cukier i ucieramy na puszysty, jasny krem (7-8 minut). Następnie dodajemy mąkę i sól i miksujemy przez kilkanaście sekund – aż składniki zaczną łączyć się w większe kawałki.  Łączymy je w kulę, rozpłaszczamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim boki i spód formy (będzie twarde, więc trzeba dać mu chwilę). Spód wielokrotnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy z powrotem do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Krem czekoladowy: do garnuszka wlewamy 3 lub 4 łyżki wody i wkładamy połamaną na kosteczki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając cały czas, aż czekolada będzie w połowie rozpuszczona (trzeba pilnować, by nie przypalić czekolady!). Dodajemy śmietanę i mieszamy do momentu, w którym rozpuszczona czekolada i śmietana połączą się w jednolitą masę. Do kremu można dodać całe orzechy laskowe.

Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, na spód dajemy pokrojone w plastry banany i wylewamy krem. Pieczemy 20 minut. Wyjmujemy i studzimy 2 godziny.

Można udekorować siekanymi orzechami / bitą śmietaną / owocami.

Do podania: smaczna kawa / lody.

Podziel się