Obłędny tort wiśniowo-cytrynowy z bezą.
Tegoroczna wiosna nas nie rozpieszcza. Druga połowa kwietnia, a u nas zamiast słońca i kwiatów tylko chmury i śnieg. Dla wszystkich, którzy chcą odetchnąć od tego, co serwuje nam pogoda, mamy obłędnie pyszną propozycję: tort wiśniowo cytrynowy z bezą.
Lekki, orzeźwiający, przynoszący smak upragnionego lata. Doskonały do kawy, wykwintnie wyglądający i jeszcze lepiej smakujący. Stosunkowo prosty w przygotowaniu, choć wymaga odrobiny czasu, by zestalił się delikatny, budyniowo-maślany krem.
Przepis na tort wiśniowo-cytrynowy:
Składniki na biszkopt (forma o średnicy 26 cm):
-
5 jajek (o temperaturze pokojowej),
-
1/2 szklanki cukru,
-
100 g mąki pszennej,
-
35 g mąki ziemniaczanej,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem cytrynowy:
-
750 ml mleka,
-
skórka z 1 cytryny,
-
3/4 szklanki cukru,
-
3 łyżki mąki pszennej,
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
-
3 żółtka (białka będą potrzebne do bezy),
-
375 g masła.
Składniki na bezę (forma o średnicy 26 cm):
-
3 białka,
-
150 g drobnego cukru,
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Nasączenie:
-
2/3 szklanki ostudzonej zielonej herbaty,
-
1/3 szklanki soku z cytryny.
Dodatkowo do przełożenia:
-
280 g wiśni w gęstym syropie / frużelinie / dżem wiśniowy
Jak upiec biszkopt:
Dno formy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier – po 1 łyżce, cały czas ubijając. Miksujemy jeszcze przez 2 minuty do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
Dodajemy żółtka (po jednym), miksując po każdym dodanym. Po ostatnim miksujemy jeszcze około 3 minut.
Przesiewamy mąkę (pszenną, ziemniaczaną) i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i delikatnie , dokładnie mieszamy lub miksujemy – masa musi pozostać puszysta i napowietrzona.
Wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy na 25 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie od razu wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Przekrawamy na dwa blaty.
Jak zrobić krem cytrynowy:
Odlewamy 200 ml mleka i mieszamy rózgą z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować z dodatkiem skórki z cytryny i cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę z mąką i żółtkami jednocześnie mieszając energicznie rózgą. Zagotować, odstawić z ognia, dokładnie ostudzić.
Masło kroimy w kostkę i zostawiamy w temperaturze pokojowej (najlepiej na minimum pół godziny). Do miękkiego masła dodajemy w krótkich odstępach czasu po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej.
Jak upiec bezę:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Białka wlewamy do czystej miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy po jednej łyżce cukier. Ubijamy białka jeszcze przez około 3-4 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy przez chwilę do połączenia składników.
Na spód formy dajemy papier do pieczenia i wykładamy masę na blachę rozprowadzając równomiernie i zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Jak przygotować nasączenie do tortu i złożyć tort:
Mieszamy zieloną herbatę z sokiem z cytryny.
Dolny blat kładziemy na talerzu lub paterze, nasączamy połową mieszanki i smarujemy cienką warstwą kremu. Wykładamy wiśnie i znów smarujemy kremem. Nakładamy drugi blat, nasączamy i znów smarujemy kremem (cienko) i wykładamy wiśnie. Przykrywamy kremem, a pozostałą częścią kremu smarujemy boki tortu. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Gdy masa zesztywnieje można położyć na torcie bezę. Całość znów wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki w naturalny sposób nasączą biszkopt. Pyszny!
Ważne: kroić nożem do pieczywa (z piłką).