Szukacie oryginalnego pomysłu na kawę mrożoną? Słyszeliście kiedyś o meksykańskim (tudzież hiszpańskim) napoju mlecznym horchata (czytaj: orczata)? To nasze odkrycie tego sezonu. Kremowy napój mleczny będący doskonałym remedium na upały. Prosty w przygotowaniu, ale wymaga czasu na schłodzenie. Doskonały w parze z kawą. Najlepiej mrożoną. Gasi pragnienie, pobudza zmysły (kofeina i cynamon) i smakuje nieziemsko. Jeśli jesteś na katorżniczej diecie, nie czytaj dalej (albo zastąp czymś skondensowane mleko) ?

Poniższy przepis na horchatę jest pewnym uproszczeniem.

Kawa mrożona:

  • zaparz kilka espresso (tyle, ile planujecie wypić) lub kilka czarnych kaw (najlepiej smakuje prawdziwa kawa ? ),

  • schłodź kawę w kąpieli wodnej (lub po prostu odstaw do ostygnięcia),

  • przelej do woreczków / foremek na lód i wsadź do zamrażarki.

Horchata:

Składniki na około 1,6l horchaty:

  • 1 litr pełnego mleka,

  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego,

  • pół szklanki mąki ryżowej,

  • pół szklanki mielonych migdałów,

  • laska cynamonu,

  • laska wanilii lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego.

Przygotowanie horchaty:

Mleko wlać do garnka, wrzucić laskę cynamonu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę ryżową i energicznie rozmieszać (tak, by nie było grudek, a mleko lekko zgęstniało). Dodać mielone migdały, skondensowane mleko i aromat waniliowy. Porządnie wymieszać.

Odstawić do ostygnięcia, potem wstawić do lodówki (aczkolwiek gorąca też smakuje świetnie).

Horchata Iced Coffe:

Przelać horchatę do kubków / szklanek, wrzucić kostki zamrożonej kawy (wg pożądanej mocy kawy – pamiętajcie, że nie należy pić więcej niż 4 kaw dziennie!). Można udekorować laseczką cynamonu / wanilii lub posypać cynamonem. Smacznego!




Podziel się