Dla wszystkich, którym marzy się gorąca czekolada, przygotowaliśmy praktyczny poradnik – przygotowanie czekolady na gorąco w domu:

Bazą do przygotowania pojedynczego napoju jest jedna saszetka czekolady do picia CiokoTime / Bicom.

Jedna saszetka (30 gram) pozwala na przygotowanie 1 kubka gęstej czekolady ze 125ml mleka przy założeniu, że korzystamy z dyszy pary (zewnętrznego spieniacza do mleka w ekspresie) – podczas spieniania mleko zwiększa swoją objętość, dzięki czemu uzyskamy około 180-200ml (objętościowo) czekolady.

Jeśli korzystamy z kuchenki domowej (podgrzewamy czekoladę w garnuszku), należy dać więcej mleka – 150-170ml (w zależności od pożądanej gęstości).

1. Kuchenka domowa

a) wariant szybki

  • zagotować mleko na kuchence;

  • zmniejszyć ogień i wsypać do mleka zawartość saszetki;

  • wyłączyć zaraz gdy zacznie wrzeć.

b) wariant klasyczny

  • zawartość saszetki rozprowadzić w połowie zimnego mleka, pozostałą część zagotować;

  • gdy mleko się zagotuje, zmniejszyć ogień (lub w ogóle zdjąć z ognia) i wlać do niego drugą połowę mleka zmieszaną z zawartością saszetki;

  • całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji;

Im dłużej czekolada będzie podgrzewana, tym stanie się gęściejsza.

2. Ekspres do kawy wyposażony w zewnętrzny spieniacz do mleka (dyszę do spieniania):

  • do dzbanuszka wlać 125ml zimnego mleka;

  • wsypać zawartość saszetki z czekoladą, dokładnie wymieszać;

  • zanurzyć dyszę w mleku, mniej więcej 0,5cm pod powierzchnią mleka;

  • odkręcić zawór pary/uruchomić dyszę spieniania mleka;

  • spieniać do momentu, w którym czekolada zacznie gęstnieć;

  • UWAGA!!!
    zakręcić / bardzo mocno przykręcić zawór pary w momencie, kiedy pojawią się pierwsze bąble powietrza – zbyt mocno spieniona (podgrzana) czekolada ma tendencję do wytryskania z dzbanka niczym gejzer. Ryzyko poparzenia!

W każdym ze sposobów na gęstość czekolady możemy wpłynąć poprzez zwiększenie/zmniejszenie ilości mleka, jaką wykorzystamy do przygotowania napoju.

Produkt przegrzany (podgrzewany zbyt długo) ma tendencję do przyjmowania konsystencji budyniu – nie wpływa to negatywnie na jego jakość, ale utracimy przez to możliwość wypicia zawartości.

Tutaj kupisz: czekolada na gorąco >>

Podziel się