Jak przygotować czekoladę na gorąco?
Dla wszystkich, którym marzy się gorąca czekolada, przygotowaliśmy praktyczny poradnik – przygotowanie czekolady na gorąco w domu:
Bazą do przygotowania pojedynczego napoju jest jedna saszetka czekolady do picia CiokoTime / Bicom.
Jedna saszetka (30 gram) pozwala na przygotowanie 1 kubka gęstej czekolady ze 125ml mleka przy założeniu, że korzystamy z dyszy pary (zewnętrznego spieniacza do mleka w ekspresie) – podczas spieniania mleko zwiększa swoją objętość, dzięki czemu uzyskamy około 180-200ml (objętościowo) czekolady.
Jeśli korzystamy z kuchenki domowej (podgrzewamy czekoladę w garnuszku), należy dać więcej mleka – 150-170ml (w zależności od pożądanej gęstości).
1. Kuchenka domowa
a) wariant szybki
-
zagotować mleko na kuchence;
-
zmniejszyć ogień i wsypać do mleka zawartość saszetki;
-
wyłączyć zaraz gdy zacznie wrzeć.
b) wariant klasyczny
-
zawartość saszetki rozprowadzić w połowie zimnego mleka, pozostałą część zagotować;
-
gdy mleko się zagotuje, zmniejszyć ogień (lub w ogóle zdjąć z ognia) i wlać do niego drugą połowę mleka zmieszaną z zawartością saszetki;
-
całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji;
Im dłużej czekolada będzie podgrzewana, tym stanie się gęściejsza.
2. Ekspres do kawy wyposażony w zewnętrzny spieniacz do mleka (dyszę do spieniania):
-
do dzbanuszka wlać 125ml zimnego mleka;
-
wsypać zawartość saszetki z czekoladą, dokładnie wymieszać;
-
zanurzyć dyszę w mleku, mniej więcej 0,5cm pod powierzchnią mleka;
-
odkręcić zawór pary/uruchomić dyszę spieniania mleka;
-
spieniać do momentu, w którym czekolada zacznie gęstnieć;
-
UWAGA!!!
zakręcić / bardzo mocno przykręcić zawór pary w momencie, kiedy pojawią się pierwsze bąble powietrza – zbyt mocno spieniona (podgrzana) czekolada ma tendencję do wytryskania z dzbanka niczym gejzer. Ryzyko poparzenia!
W każdym ze sposobów na gęstość czekolady możemy wpłynąć poprzez zwiększenie/zmniejszenie ilości mleka, jaką wykorzystamy do przygotowania napoju.
Produkt przegrzany (podgrzewany zbyt długo) ma tendencję do przyjmowania konsystencji budyniu – nie wpływa to negatywnie na jego jakość, ale utracimy przez to możliwość wypicia zawartości.
Tutaj kupisz: czekolada na gorąco >>