Dziś propozycja szybkiego deseru do kawy. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej i schować w lodówce. Dzięki temu malinowy sos będzie miał czas spenetrować biszkoptowe blaty, przez co całość stanie się bardziej wilgotna i aromatyczna.

Czas przygotowania sosu malinowego i bitej śmietany: 25 minut.

Czas przygotowania ciasta biszkoptowego: 12 minut + 28 minut pieczenia.

Zaczynamy od biszkoptu, bo musi wystygnąć!

SKŁADNIKI:

Składniki na biszkopt (forma o średnicy 23 cm):

  • 5 jajek (o temperaturze pokojowej),

  • 175 g cukru,

  • 175 g mąki pszennej,

  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na sos malinowy:

  • 2 szklanki malin (mogą być mrożone),

  • 2 łyżki stołowe wody,

  • 1 szklanka cukru.

Dekoracja:

  • 800 g śmietany 30%,

  • 1,5 łyżki stołowej cukru,

  • maliny.

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 165 stopni, dół formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Jajka ubijamy na sztywno przez 6 – 8 minut (na najwyższych obrotach), dodając stopniowo cukier (cukier można zacząć dodawać od 2 minuty) aż do uzyskania sztywnej, jasnej masy. Mąkę przesiewamy i rozsypujemy razem z proszkiem do pieczenia nad przygotowaną masą. Delikatnie mieszamy (nie miksujemy!) całość, by mąka z proszkiem do pieczenia zostały równomiernie rozprowadzone w masie. Całość wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 28 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Sos malinowy: Gdy biszkopt jest już w piekarniku, czas na przygotowanie sosu malinowego. Na dno rondelka wlewamy dwie łyżki stołowe wody, wsypujemy maliny i dodajemy cukier. Całość  podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania (od czasu do czasu mieszając). Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 – 15 minut pozwalając całości trochę zgęstnieć. Na koniec przecedzamy przez sito, by usunąć pestki z malin. Odstawiamy do ostygnięcia.

Bita śmietana: Kremówkę wraz z cukrem umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy aż będzie sztywna.

Złożenie ciasta: Ostudzony biszkopt przecinamy tak, by uzyskać trzy równe blaty. Na dolny blat wykładamy połowę sosu malinowego i 1/4 bitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy operację. Nakrywamy trzecim blatem i smarujemy resztą bitej śmietany (tylko górę lub również boki – w zależności od upodobania). Całość dekorujemy z góry malinami.

Podziel się