Kochani! Długo zeszło, ale w końcu ruszamy z naszym subiektywnym przeglądem miejsc, w których można napić się dobrej kawy (a i przy okazji zjeść coś dobrego). Już od najbliższego piątku, co tydzień będziemy zapraszać Was w nowe miejsce.

Na co zwracamy uwagę:

  • Klimat miejsca
    Nie odwiedzamy sieciówek. Starannie wybieramy miejsca, o których piszemy.

  • Poprawność parzenia i serwowania kawy
    Nie piszemy negatywnych opinii – jeśli gdzieś poczęstowano nas źle zaparzoną kawą, w pierwszej kolejności informujemy o tym managera/właściciela lokalu.

  • Wiedzę baristy
    Lubimy wiedzieć, czym nas częstują.

  • Kartę dań pod kątem czegoś słodkiego do kawy
    Czasami wpadamy tylko na espresso, czasami mamy czas i ochotę na coś więcej.

Co ma dla nas drugorzędne znaczenie:

  • Dostawca kawy (producent)
    Każdy ma inne preferencje, więc coś, co smakuje nam, niekoniecznie musi smakować komuś innemu. Oceniamy obiektywną zgodność zaparzania kawy z regułami sztuki, a producent/palarnia kawy serwowanej w danym miejscu nie mają wpływu na ogólną ocenę.

  • Pozostałe pozycje z karty dań
    To jest blog poświęcony kawie i słodkościom i na tym tutaj poprzestaniemy.

 

Często zadawane pytania:

  • Jak wybieramy lokal?
    Samodzielnie. Jeśli trafiamy gdzieś na podstawie zaproszenia, jest to wyraźnie zaznaczone w recenzji.

  • Czy pobieramy opłatę za recenzję?
    Nie. Wpisy na blogu są wpisami autorskimi i nie są w żaden sposób sponsorowane. Jeśli współpracujemy z jakimś lokalem (np jako dostawca kawy), rzetelnie o tym informujemy w recenzji.

  • Dlaczego zawsze wybieramy espresso?
    Bo to doskonały probierz umiejętności baristy i samej kawy. Perfekcyjnie zaparzone espresso to  podstawa prawie każdej innej kawy. Przeczytaj więcej: 
    szkoła espresso >

Mamy nadzieję, że nasz subiektywny przewodnik po kawiarniach przypadnie Wam do gustu. Zapraszamy!