Dla fanów kawy, słodkości i dobrych miejsc

Trufle kawowo – czekoladowe z miodem na sposób domowy

Trufle kawowo – czekoladowe z miodem na sposób domowy

Kolejny pomysł na słodki przepis z wykorzystaniem kawy – delikatne trufle czekoladowe z prawdziwą kawą. Sprawdzą się zarówno jako wykwintny dodatek na przyjęciu, jak i słodka przekąska. Uwielbiam podjadać po jednym pijąc espresso. Niebo.

Składniki na trufle:

  • 300 g gorzkiej czekolady 70%,
  • 100 g śmietany kremówki 30%,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 20 g miodu (2 łyżki stołowe),
  • doppio (2 espresso po 25ml lub 50ml mocnej kawy),
  • kakao do obtoczenia.

Przygotowanie trufli:

Czekoladę siekamy i przekładamy do miski. Śmietanę wlewamy do średniego garnka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kawę i miód. Mieszamy.

Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy posiekaną czekoladę cały czas mieszając – aż uzyskamy gładką i jednolitą masę.

Studzimy, dodajemy miękkie masło i znów mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Całość przekładamy do formy / płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Masę nabieramy na łyżkę i formujemy trufle o nieregularnych kształtach (tudzież kulistych – jak kto woli). Każdą z trufli obtaczamy w kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

 

 

krzychu
krzychu

Coffee spot i sklep z pyszną kawą. Pełne ciepła, poruszające zmysły miejsce w Tychach, gdzie kawa to zdecydowanie więcej niż codzienna rutyna. Ekskluzywne mieszanki kaw, akcesoria, słodycze z rodzinnych manufaktur i wyszukane dodatki do Twojego domu. Szukasz pomysłu na prezent? Doradzimy, a jeśli będziesz chciał porozmawiać przy kawie, będziemy mieć dla Ciebie czas. Smaczna kawa do Twojego biura, kancelarii, gabinetu? Zapewniamy regularne dostawy własnym transportem lub kurierem. Naszych kaw napijesz się w najlepszych polskich i europejskich restauracjach, wyróżnionych przez uznane na świecie przewodniki kulinarne. Wejdź, delektuj się z nami.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment